Når kan jeg friskmeldes etter strekk i bakside lår?

Skader i baksiden av låret er en av de vanligste skadene innen idretten. Det er framfor alt utøvere med eksplosive løpebevegelser som rammes, deriblant sprintere og fotballspillere. Alle slike skader bør undersøkes og vurderes av sakkyndige for å utelukke eventuelle andre skader, få en tilpasset rehabilitering og til slutt godkjenning for å gå tilbake til full idrettsaktivitet. Det er dog noen tester man kan bruke for å beregne prognosen, altså hvor lang tid det vil ta før man er 100 % friskmeldt.

Vi mener disse testene er pålitelige nok for den allmenne treningsentusiasten som går i fjellet, løper noen kilometer i uka eller driver med styrketrening. Er man idrettsutøver er gjerne kravene på bløtvev og nervesystem noe høyere for at man skal være klar for full aktivitet igjen. I disse tilfellene bør rehabilitering og tilbakegang til aktivitet følges opp av sakkyndige. Spesifikke tester for typiske bevegelser, arbeidskrav og lignende for den aktuelle idretten bør utføres og være uten anmerkninger før utøveren går tilbake til full trening og konkurranse. Dersom du er idrettsutøver eller driver med en aktivitet på høyt nivå bør du altså få bistand av sakkyndige for å vurdere når du er friskmeldt, testene nedenfor kan allikevel gi en pekepinn på hvor lang tid det kan ta.

En av de beste måtene for å beregne prognosen og tiden det vil ta før du kan returnere til full aktivitet, er å notere hvor lang tid det tar før du kan gå eller jogge uten smerter.

Test 1 – gåing

Hvor lang tid tar det før du kan gå i normal gange uten smerter.

> Mer enn 1 dag = 4 ganger større sannsynlighet for at det tar mer enn 3 uker for å returnere til full aktivitet.

Test 2 – jogging

Hvor mange dager tar det før du kan jogge normalt uten smerter.

>  1 – 2 dager = under 2 uker før man kan returnere til full aktivitet.

>  3 – 5 dager = høyst sannsynlig lenger enn 2 uker.

> Mer enn 5 dager = høyst sannsynlig lenger enn 4 uker.


Test 3 – H-test

H-test er et superenkelt test og gir et relativt tydelig svar på hvor lang tid du har igjen før du er 100 % friskmeldt.

Slik gjør du (se også video nedenfor):

Start ryggliggende på gulvet. Press ditt friske bein strakt ned mot underlaget samtidig som du med maksimal kraft fører ditt skadet bein strakt opp i luften så langt du kan. Man skal kunne utføre testet tre ganger uten at det oppstår smerter på baksiden. Klarer du dette er du 80-90 % friskmeldt. Herfra kan du utføre trening på 90-100 % intensitet, men ingen konkurranse før 1-2 uker etter smertefri test.

Før du utfører testet med maksimal kraft må du gjøre et par forsøk med lett kraft for kontrollere at det ikke allerede her oppstår noen kjenninger eller smerter.

NB! Vi minner om at man alltid bør få undersøkt sin skade hos sakkyndige for individuell vurdering.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.