Massasjepistoler er virkelig i vinden, og med god grunn. Er en massasjepistol noe alle burde ha hatt?

Har du noensinne følt på stivhet og smerter i muskulaturen? Statistikk fra NAV viser at over 40 % av Norges sykefravær skyldes lidelser i muskel- og skjelettsystemet, og vi vet at slik problematikk er minst like vanlig hos idrettsutøvere som hos allmenne mosjonister og kontorarbeidere. Kanskje har du oppsøkt en terapeut for å få bukt med problemene, og endt opp med å bli knadd sønder og sammen, for så å føle deg bedre etterpå? Det kalles massasje, og kommer i mange former. Felles for dem er evnen til å løse opp i spente muskelfibre og triggerpunkter. Hva om du kunne gjort dette hjemme, med ditt eget apparat, mye raskere og med lite bruk av egne krefter?

Forsøk en massasjepistol! Bruk den på de nedre nakkemusklene, skuldrene, lår og legger. I løpet av kun få minutter kan du sammen med massasjepistolen jobbe dere gjennom store muskelgrupper – øke blodsirkulasjonen og løsne på spenninger i muskulatur og bindevev. Og det beste av alt? Massasjepistolen ber heller ikke om penger når den er ferdig – det eneste den ønsker er påfyll av strøm til batteriet og en myk hvileplass.

Som helsepersonell er det dog viktig for oss å påpeke at smerter i muskel- og skjelettsystemet bør tas på alvor, og vi anbefaler alltid å konsultere kyndig helsepersonell før du setter i gang med selvbehandling. 

Hvordan fungerer en massasjepistol? 

En massasjepistol er en form for vibrasjonsmassasje, og det vil dermed ha samme fysiologiske effekter som allmenn massasje. Det er ulike teorier for hvordan det gir effekt i kroppen. En teori er at vibrasjonsmassasjen stimulerer reseptorer i bløtvevet, deriblant Golgis seneapparat, som er en sensorisk reseptor som forteller hjernen om forandringer i muskelens tensjon. En annen teori er portteorien og som går ut på at stimuli fra massasjepistolen blokkerer smertesignal inn til ryggmargen, akkurat på samme måte som varme og kulde, eksempelvis en ispose. Aller mest aktuell er nok effekten på nervesystemet som man får på samme måte som ved uttøyning, mobilisering og egenmassasje med foamroller eller triggerball. Man gjør rett og slett hjernen oppmerksom på spenninger i muskel- og bindevev og lar kroppen gjøre noe med det.

Massasjepistolens effekter

Massasjepistoler har ikke vært på markedet i mange år, og det er dermed begrenset med studier på området. Allikevel har man sett at vibrasjonsmassasje har vist seg å være like effektivt som klassisk massasje i forhold til å forebygge stivhet etter trening.

Vibrasjoner er altså en viktig faktor, spesielt ettersom enkelte massasjepistoler skaper slike bevegelser hele 6-8 centimeter ned i vevet. Det vil øke blodsirkulasjonen som skaper metabolske reaksjoner og gir næring til muskler og bindevev. Ved å bruke en massasjepistol etter trening kan du også bidra til å fjerne slaggprodukter/melkesyre i muskulaturen.

Hvordan bruker jeg massasjepistolen?  

Et greit følgesitat er ”less is more”. Passelig tidsbruk per muskelgruppe avhenger av størrelsen, men 1-2 minutter holder i mengder på større muskelgrupper som rygg, lår og legger. Beveg pistolen over muskelgruppene i små sirkler, opp og ned langs muskelfibrene i rolig tempo for optimal effekt. Bruk et nivå på pistolen hvor du kjenner at det tar godt i muskulaturen, men som ikke er for hardt til at du klarer å slappe av. Det er ikke fornuftig å behandle en bestemt muskelgruppe oftere enn 1-2 ganger i uka, da det kan påvirke effekten negativt. Da vil vi heller anbefale å inkludere og variere mellom ulike metoder, eksempelvis yoga, tøyning, foamrolling og lignende.

Hva bør jeg UNNGÅ ved bruk av massasjepistol? 

En massasjepistol er relativt enkel i bruk, og krever altså ingen ekspertise på området. Det er dog viktig å huske at alt som har en effekt i kroppen også kan ha bieffekter. Massasjepistolen har jo selvsagt ingen utdanning, og klarer dermed ikke skille på ulikt vev i kroppen. En grei regel er dermed å unngå langvarig behandling på et og samme punkt for å unngå overstimulering av vev der det eksempelvis kan ligge mye nerver og blodkar. Benete strukturer er også greit å ikke behandle, da de ofte har slimposer på utsiden som kan bli irriterte ved mye hardt stimuli. Unngå også bruk på øvre del av nakken. Ved ulike sykdommer, så som blant annet kreft, blødersykdommer og nevropatier bør det alltid konsulteres med lege før bruk. Gravide bør også utvise ekstra forsiktighet. Vi vil alltid anbefale at man prater med en kyndig på området før man tar i bruk massasjepistolen – da vil man få veiledning som gjør at behandlingen blir både tryggere og mer effektiv.

Les mer og kjøp din massasjepistol her: https://www.rehab.shop/massasjepistoler/