Vår uvurderlige hverdagsaktivitet

Generelle anbefalinger forteller oss at vi bør være i minimum 30 minutter med fysisk aktivitet hver dag. Dette ønsker vi å belyse ved å rette fokuset mot de positive effektene som forekommer i løpet av denne magiske halvtimen.

Først og fremst er det positivt for å iverksette kroppens muskulatur. Enhver menneskekropp er bygd for å være i aktivitet, og dagens stillesittende arbeid tar på mange måter fra oss denne essensielle bidragsyteren. Desto viktigere er det derfor at hver enkelt av oss tar tak i dette problemet på egenhånd. Som alt annet trenger kroppens muskulatur aktivitet for å vedlikeholdes og forbedres. Det som til syvende og sist skjer ved en kropp som ikke brukes, er at den stivner, produserer muskelsvinn og reduserer evnen til en optimal funksjon i hverdagen. For å sørge for at dette ikke skjer er det helt avgjørende med litt bevegelse hver dag. Prøv derfor å fylle inn minst 30 minutter med fysisk aktivitet av moderat intensitet daglig. Det være seg å gå, sykle eller løpe til jobb, butikken, en venn eller til andre alternative ærender. Totalt 30 minutter med fysisk aktivitet er svært lite å be om, spesielt hvis vi ser på gevinsten vi kan få ut av det.

Under aktivitet iverksettes en rekke prosesser i kroppen. Blant dem: hormonproduksjon av både dopamin, serotonin og endorfiner. Noen av disse lyder kanskje kjent, men som en rask oppkvikker er dette hormonene som bidrar til mer energi, opplagthet og lykkefølelse. Disse vil ved noe så enkelt som en liten spasertur begynne å produseres i kroppen. Ved lengre treningsøkter med høyere intensitet vil produksjonen av disse økes betraktelig. Summen av hormonproduksjonene vil bidra til at vi føler oss bedre, samtidig som energinivåene våre øker. Som et resultat av dette vil vi prestere bedre og ha en mer positiv opplevelse av hverdagen.

En annen liten fordel vi kan få ved denne daglige aktiviteten er en følelse av mer indre ro. Vi utsettes for stimuli fra alle retninger i dagens moderne samfunn, og ofte kan det være vanskelig å finne pusterom i hverdagskaoset. La denne lille perioden med fysisk aktivitet være det pusterommet du så desperat gisper etter. La spaserturen til jobb fungere som en tid der du planlegger, vurderer og reflekterer over gårsdagens, dagens og morgendagens planer og hendelser. La dette bli den tiden i løpet av en dag der du skaffer deg oversikt, overskudd og kontroll. Finn ut hvilke arbeidsoppgaver som bør prioriteres på jobben denne dagen. Skisser en indre plan for hvordan du ønsker at bursdagen til din kjære skal se ut. Vurder om du setter av nok tid til å være sammen med familien. Tenk ut hvordan du kan presse inn en liten treningsøkt i løpet av morgendagens travle agenda. Planlegg en kort 2-minutterssamtale til en venn for å ønske henne en flott dag videre. Det kan virke overfladisk, men summen av alle disse vurderingene over tid vil utgjøre bemerkelsesverdige forskjeller. Oppskriften er enkel, gjennomførelsen enda enklere. Det handler bare om å sette av tid til det og gjøre det om til en vane.

Til syvende og sist er det vi ønsker at dere skal sitte igjen med en følelse av at hverdagsaktivitet spiller en større rolle enn normalt antatt på helsen vår. Dersom utnyttet effektivt, kan hverdagsaktiviteten bidra til en mer funksjonell kropp, større indre ro og mindre muskel- og skjelettplager. Dermed bedre helse og et bedre liv.