Tarsaltunnelsyndrom er en smertefull tilstand på innsiden av foten ved ankelknoken(malleolen). Tilstanden oppstår på grunn av en innklemming av nerven tibialis posterior der den passerer igjennom området kalt tarsaltunnelen som ligger på innsiden av ankelen. Løpere er spesielt utsatte for dette.

 

Årsaker

Årsaken til innklemming av nerven kan være kraftig spark eller slag mot fotens innside. Det kan da oppstå en blødning eller inflammasjon som leder til økt trykk på nerven.
Tilstanden kan også komme smygende over lengre tid. Dette ses oftest hos personer som legger trykk på innsiden av foten ved gange og løping, også kalt overpronasjon. Ofte ses overpronasjon i begge beina, og det er derfor ikke uvanlig at tilstanden opptrer samtidig i begge bein. En annen årsak kan være åreknuter eller tykke vener som også kan skape trange forhold for nerven.

 

Symptom

Det er gjerne vanskelig for personen å definere selve smerten. Oftest beskrives en brennende smerte som kan stråle ned på innsiden av ankelen og hælen, og som dessuten kan spres til tærne. Ubehag som murring og nedsatt følelse er heller ikke uvanlig. Smertene oppstår vanligvis ved aktivitet som gange, løping og langvarig stående. Forverring ved bruk av visse skotyper kan forekomme, mens hvile ofte vil redusere smertene. Noen opplever også nattlig verk. For disse kan det hjelpe å stå opp og bevege foten, samt gi lett massasje på innsiden av ankelen.

 

Behandling

Ved akutte tilstander er første prioritet hvile og avstå fra all aktivitet som provoserer smerten. Ved spark eller vold mot innsiden av ankelen skal man benytte kompresjon umiddelbart for å dempe inflammasjon og hevelse. Kuldebehandling som ispose/isspray har generelt liten effekt. Videre kan anti-inflammatorisk medisin være bra for å dempe en eventuell betennelse. Er man aktiv løper og problematikken har oppstått over lengre tid, kan bytte av skotøy eller underlag være effektivt. Operasjon er siste utvei og blir kun aktuelt om ingen annen behandling gir effekt.