Nakkesmerter er et vanlig forekommende problem hos befolkningen. I løpet av et år vil hele 30-50 % av oss oppleve å ha vondt i nakken. Det kan dreie seg om akutte nakkesmerter i form av kink eller prolaps, og det kan være langvarige smerter som har oppstått over tid. Noen opplever også hodepine i forbindelse med nakkesmertene, dette kan dreie seg om både spenningshodepine og cervikogen hodepine. De viktigste forskjellene mellom de to typene hodepine er at cervikogen hodepine er ofte ensidig samt skaper smerte og begrenser bevegeligheten i nakken mens spenningshodepine ofte føles som et mer generelt trykk og behøver ikke opptre sammen med smerter i nakkeregionen.

 

Årsaker 

Nakkesmerter kan forekomme hos de fleste av oss, men noen grupper kan være mer utsatt enn andre. Tidligere utøvere i idretter som inkluderer mye vold mot hodet, eksempelvis ishockey, fotball og boksing, har vist seg å ha en høyere risiko for langvarige smerter og begrenset bevegelighet i nakken. På våre klinikker opplever vi også en stor pågang av kontorarbeidere med nakkeplager. Det dreier seg ofte om mye stillesittende og monotont arbeid, dårlig ergonomi, inaktivitet, stress og andre psykososiale faktorer.

 

Symptom

Smerter i nakken er ofte komplekse, og symptomene kan knyttes til både muskler, ledd, mellomvirvelskiver og nervesystem. Strålende smerter til hode, midtrygg, skulder og armer kan forekomme. Dette kan dreie seg om referert smerte fra triggerpunkter og dysfunksjoner i ledd, men også om nerverotsmerte i forbindelse med prolaps eller forandringer i skjelettet som skaper en betennelsesreaksjon i nerven. Nerverotsmerter er dog relativt sjeldent. Som nevnt ovenfor opplever også noen hodepine i sammenheng med nakkesmertene.

 

Behandling

Akutte nakkesmerter kan behandles med smertestillende medisiner. Enkle tøye- og treningsøvelser kan også bidra til å lindre smerter og skynde på bedringen. Ved langvarige nakkeplager er det ofte mer diffuse symptomer og sammensatte årsaker. Det kan da lønne seg å få hjelp av en kyndig til å finne ut hva det er som skaper smertene, og trolige årsaker til at de har oppstått. Spenninger i nakken kan behandles på flere måter, for eksempel med massasje, triggerpunktbehandling, tøying, leddmobilisering/manipulasjon, samt ulike øvelser for rygg, nakke og skuldre. Ettersom nakkesmerter også har en sammenheng med psykososiale faktorer kan det i noen tilfeller være nyttig å ta kontakt med en psykolog eller coach.