Throwers elbow, eller kastalbue, er en overbelastningsskade som vanligst rammer kastutøvere innen for eksempel håndball og baseball, samt fotballmålvakter, kulestøtere og spydkastere. Tilstanden smerter, og kommer av forandringer i skjelettet ved albueleddet i form av benpålagringer på albuespissen eller i kantene av leddyten. Det er en inflammatorisk prosess som gjør at disse benpålagringene oppstår. Kastalbue er ikke like vanlig som tennisalbue, men derimot like smertefullt og funksjonsnedsettende.

 

Årsaker

Den vanligste årsaken er altså overbelastning, men bidragende faktorer er for eksempel direkte skade som fall eller slag mot albuen samt dårlig teknikk eller muskelstyrke i relaterte bevegelser.

 

Symptom

Hovedsymptom er smerte på spissen av albuen, samt på albuens inn- og utside. Smerten kan dessuten stråle ned langs underarmens inn- og utside ned til vristen. Smerten oppleves som oftest når man strekker ut albuen, og man kan også oppleve at albueleddet låser eller haker seg opp iblant. I sjeldne tilfeller kan man oppleve at det ikke går an å strekke ut albueleddet fullstendig.

 

Behandling

Behandling går først og fremst ut på hvile fra idrettsaktivitet, men ofte benyttes også betennelsesdempende medisiner. Etter dette bør man påbegynne et rehabiliteringsprogram hvor man jobber med bevegelighet og styrke, både for albue, håndledd, skulder og rygg/mage. Man kan også teipe albuen så den konstant står i en lett bøy, slik at benendene ikke støter mot hverandre og skaper smerte. Siste utvei er operasjon, og det utføres med en såkalt ”tittehulls-teknikk” hvor de går inn og fjerner benpålagringene. Det er etter en slik operasjon også viktig med rehabilitering, og med et bra program er prognosen på 6-12 uker.