Medialt plica-syndrom er en vanlig årsak til smerter på innside og/eller framside av kneet. Plica-syndrom er et problem som oppstår når en ellers normal struktur i kneet plutselig eller over tid blir smertefull på grunn av overbelastning eller trauma. Plica er kort forklart en foldet del av leddkapselen i kneleddet. Man har fire slike rundt kneet, men bare den mediale (på innsiden) har vist seg å kunne være smertekilde, derav navnet medialt plica-syndrom. Diagnose stilles klinisk og kan bekreftes med bildediagnostikk (MR/CT) eller artroskopi.

 

Årsaker

Årsaken til at plicaen skaper smerte er at den fortykkes og klemmes inn mellom enden på lårbenet og kneskålen, og dermed skaper en irritasjon. Dette kan komme som en overbelastning over tid etter spesifikke øvelser, gjentatte bevegelser eller sitting på knær. Aktiviteter hvor man gjentatte ganger bøyer og strekker i kneleddet, som for eksempel ved løping og sykling, kan også årsake plica-syndrom. En skade på plicaen kan også oppstå akutt ved at man får et vold mot selve plicaen. Dette kan føre til en hevelse, fortykkelse og smerte i plicaen, og som senere kan gi opphav til mer langvarige smerter.

 

Symptom

Det mest typiske symptomet er belastningsrelatert smerte på innside/framside kne. Man kan også oppleve en klikkelyd i kneet når det bøyes, dette på grunn av at den fortykkede plicaen glir over benstrukturer. Smerte ved berøring kan forekomme, og i visse tilfeller kan dette føles som en overfladisk hudsmerte. Det er også vanlig med stramhet i hamstringsmuskulaturen (bakside lår). I visse tilfeller kan det oppstå hevelser i kneleddet. Plica-syndrom kan være snarlikt symptomene ved meniskskader og kan dessuten gi utslag i kliniske menisktester. Det er viktig å sette riktig diagnose da behandlingen skiller seg noe mellom disse smertetilstandene.

 

Behandling

De aller fleste blir bra uten operasjon. Behandlingen går da ut på å dempe inflammasjonen i plicaen ved hjelp av NSAID, kortison-injeksjoner og/eller behandling med is/kulde. Avlastning fra aktivitet som irriterer plicaen er også viktig. De fleste får gode resultat av rehabiliterende trening i form av styrketrening av quadriceps-muskulaturen (framside lår) samt stretching og selvmassasje av hamstrings. Det er dog viktig at styrketreningen ikke utføres med for store bevegelser over kneleddet da dette vil kunne irritere plicaen via muskulaturens drag. Om konservativ behandling ikke fungerer vil operasjon i form av artroskopi være nødvendig. Prognose etter operasjon er 2-3 måneder, og det skal da følges et rehabprogram.

 

Øvelser kommer!