Den distale bicepssenen er den senen tilhørende bicepsmuskelen (bøyer albuen) som ligger lengst ned, med feste på underarmen. Total ruptur (avrivning) av den distale bicepssenen er meget sjelden (3-10 % av bicepssenerupturer), men uten korrekt diagnose og adekvat behandling kan plagene bli betydelige. Skaden forekommer hyppigst hos menn og er i 80 % av tilfellene lokalisert i den dominante armen. Det forekommer i mye større grad (90-97 %) en ruptur av den lange proksimale senen, som fester inn i skulderleddet.

 

Årsaker

Skaden oppstår akutt når albuen fra 90 graders bøy utsettes for strekk mens albuens bøyemuskler (bl.a. biceps) arbeider med å holde igjen bevegelsen (eksentrisk). En betennelsestilstand i senen vil også øke risikoen for ruptur. Kroppsbyggere er mest utsatt som følge av hyppig og tungt belastende trening, og risikoen øker dessuten betraktelig ved misbruk av anabole steroider.

 

Symptom

Et typisk symptom er at utøveren kjenner en plutselig, skarp smerte i albuen fulgt av ubehag i underarmen eller nedre del av overarmen. Man vil også få nedsatt styrke og funksjon ved bøy av albuen. Man kan dessuten se en blødning i huden. Den intense smerten forsvinner i løpet av noen timer, men den verkende smerten kan vedvare i flere uker. Visse opplever også problemer med gripeevnen. Ved uteblitt behandling av skaden kan en kronisk smerte oppstå. Derfor går man inn og gjør en sutur av senen(syr sammen), slik at senen kan tilheles. Under tilhelingstiden vil man ha redusert kraft for å bøye og strekke armen, men dette tenderer til å bli bedre med tiden. Diagnosen stilles på grunnlag av symptomer og klinisk undersøkelse, men røntgen av albuen er allikevel å anbefale for å utelukke brudd (fraktur).

 

Behandling

For personer med høyt aktivitetsnivå og krav til full funksjon i armen, innebærer det akutt operasjon innen 7-10 dager. Konservativ behandling vil gi tilfredsstillende funksjon hos ca. 50 prosent. Er det derimot snakk om en partiell (delvis) ruptur er det større mulighet for at det kan tilheles uten operasjon. Da anbefales konservativ behandling hos en kyndig terapeut. Det vil legges opp en individuell behandlingsplan og rehabilitering av skaden.