Golfalbue, også kalt medial epikondylitt, er en tilstand som referer til smerte og ømhet ved innsiden av albuen. Golf- og tennisspillere er spesielt utsatt da disse idrettene innebærer et bevegelsesmønster som over lengre tid kan påføre stor belastning på muskulaturen rundt albuen.

 

Årsak

Hovedsakelig all muskulatur som bøyer håndleddet og fingrene (gripefunksjon) har sitt utspring fra den indre albueknølen (mediale epikondylen).

Muskulaturen med motsatt funksjon, altså som strekker fingrene og bøyer håndleddet bakover, har sitt utspring fra albueknølen på utsiden av albuen (laterale epikondylen). Golfalbue oppstår ved overbelastning av førstnevnte muskulatur. Det vil si ved aktiviteter som innebærer griping og bøying av fingre og håndledd, eksempelvis ved at man griper tak rundt en golfkølle og svinger. Det er altså ikke uvanlig at smertetilstanden oppstår hos golfspillere – derav navnet. Spiller du høyrehendt vil det være høyre arm som blir utsatt. De som spiller golf vet at repetisjon av de samme slagene og bevegelsene er essensielt for å bli en dyktig golfspiller. Mange repetisjoner av samme bevegelse er dog den viktigste årsaken til golfalbue. En inflammasjon og irritasjon kan oppstå i muskulaturens feste på albueknølen som videre resulterer i smerte og ømhet.

Det er ikke bare golfspillere som blir utsatt for denne smertetilstanden. Tennisspillere kan også rammes av skaden i forbindelse med forehand-slag eller serve. Golfalbue er heller ikke uvanlig hos klatrere og kastere. Ved disse idrettene utsettes gripemuskulaturen for stor aktivitet og kan overbelastes. Hos kasteutøverne kan teknikken være en bidragende årsak til tilstanden.

 

Symptom

Hovedsymptom er lokal smerte og ømhet rundt den indre albueknølen. Smerten provoseres ved trykk på området samt ved å knytte neven og gripe tyngre gjenstander. Strålende smerte langs underarmen kan forekomme. Følelse av svakhet kommer ofte i samband med smertene, og det kan da kjennes tyngre å løfte kaffekanner, redskaper etc.

Det er viktig å skille disse symptomene fra andre tilstander. Innklemming av ulnarisnerven eller skade på indre leddbånd i albuen er ikke uvanlig hos kastere og målvakter i fotball og håndball. Kort forklart vil innklemming av ulnarisnerven lede til prikkinger, nedsatt følelse og funksjon langs underarmens innside og lillefinger. Skade på indre leddbånd i albuen er ofte en akutt tilstand som oppstår ved vold mot underarmen. Eksempler på dette er når målvakter forsøker å stoppe ballen med utstrakt hånd eller når volleyballutøvere blokkerer en smash. Dette kan du lese mer om her. (kobles videre til ekstern link)

 

Behandling

Hvile er nødvendig for å få bukt med problemet. All aktivitet som provoserer smerten bør reduseres eller avbrytes helt og holdent for en lengre periode. For å unngå at tilstanden blir langvarig er det viktig å starte rehabilitering så tidlig som mulig. Driver du med golf, kastidretter eller tennis og plages av symptomene kan det være lurt å få en kyndig til å analysere din teknikk. Endring av teknikken kan avlaste muskulaturen og redusere problemet.

 

Øvelser kommer!