Slimposebetennelse kalles på fagspråket bursitt og innebærer en betennelse i slimposen. Slimposer er væskefylte poser som finnes rundt om i kroppen, i forbindelse med flere ledd. Totalt har vi omtrent 150 slimposer i kroppen. De er oftest lokalisert mellom muskelsener og bein. Funksjonen er å dempe friksjonen mellom hud, muskler, sener og skjelett når vi beveger oss. Slag mot slimposen eller langvarig overbelastning kan lede til at slimposene blir irritert, og som videre kan resultere i smerte og betennelse.

De prepatellare- og infrapatellare slimposene er de som hyppigst blir rammet i kneområdet. Betennelse i de prepatellare- og infrapatellare slimposene oppstår som oftest ved trauma eller langvarig trykk mot kneet. Personer som sitter mye i knestående stilling, for eksempel rør-, flis- og teppeleggere er mer utsatte. Innom idretten er målvaktsspill i innebandy, fallskudd i håndball hvor en lander på knærne samt rytmisk gymnastikk og turn, risikofaktorer for pre- og infrapatellar bursitt. Les mer om de to slimposebetennelsene nedenfor.

 

Prepatellar bursitt

Den prepatellare slimposen ligger mellom kneskåla og muskelsenen fra den store lårmuskulaturen (m. Quadriceps).

Symptom

Det vanligste symptomet er hevelse over kneskåla som kan være følsom ved berøring. Det finnes oftest god bevegelighet i kneet og som generelt gir liten grad av smerter. Maksimal bøying og strekking av kneet kan derimot være ubehagelig og i visse tilfeller kan krepitasjoner forekomme (knasende lyd, følelse av kram snø). Symptomene er typiske for tilstanden og diagnosen kan enkelt stilles ved en kneundersøkelse. Oppstår infeksjon ses tydelig rødhet, betydelige smerter, økt varme og muligens feber. I slike tilfeller er akutt behandling via lege oftest nødvendig.

 

Infrapatellar bursit

Det finnes to infrapatellare slimsekker – en indre dyp slimsekk som er plassert mellom patellarsenen og øvre del av skinnebeinet, og en ytre som er plassert mellom patellarsenen og huden.

Symptom

Det vanligste symptomet er smerte på fremsiden av kneet rett under selve kneskålen. Også her ses ofte nedsatt bevegelighet og hevelse rundt kneet. Symptomene kan forveksles med ”jumpers knee” ettersom begge gir smerter rett under kneskålen. Symptomene er typiske for tilstanden og diagnosen kan enkelt stilles ved en kneundersøkelse.

 

Behandling og prognose

Behandlingen og prognosen er ganske lik for disse to slimposebetennelsene.
Den primære behandlingen består av hvile og avbrudd fra all aktivitet som smerter. Nedkjøling og elevasjon av kneet under hvile kan være effektivt. Ved langvarige symptomer foretrekkes anti-inflammatoriske legemidler (NSAID), men om ingen fremgang oppnås kan kortisoninjeksjon være effektivt. I sjeldne tilfeller er operasjon nødvendig. Det viktigste over lengre tid er derimot innsatsen pasienten selv legger ned ettersom smertetilstanden lett kan komme tilbake om man ikke gjør endringer i sin aktivitet/jobb.


Prognosen er god og tilstanden er ufarlig. Hvor lenge plagene vedvarer avhenger derimot av hvor tidlig man oppdager symptomene og avbryter aktiviteten. Gode forebyggende tiltak som beskrevet er viktig for å redusere prognosen. Ved infeksjon vil derimot tilhelingstiden vanligvis være noe mer langvarig.

 

Gode forebyggende tiltak for å unngå tilbakefall:

  • Unngå å sitte på huk og kne i lengre perioder.
  • Benytt knebeskyttelse i idrettsutøving. Ved langvarig arbeid i knestående kan det også være lurt å bruke knebeskyttelse eller legge isopor eller noe annet mykt under kneet.
  • Avlaste smertene umiddelbart ved akutte tilfeller.