Stiv stortå er som ordet beskriver, en stiv stortå med nedsatt bevegelighet. På fagspråket kalles tilstanden hallux rigidus. Tillstanden oppstår på grunn av artrose (bruskforandringer) i stortåens grunnledd (metatarso phalangeales). Artrose i leddet er ikke uvanlig og rammer hyppigst middelaldrende menn. Løpere, fotball- og tennis spillere er trolig mer utsatt. Artrose kan også oppstå ved kraftige forstuinger hvor stortåen blir trykt ned- eller oppover. Forstuingen kan skape en betennelsesreaksjon i leddet som videre leder til artrose.
Artrose oppstår når det finnes en ubalanse i oppbygning og nedbrytning av brusk. Når det dannes for lite brusk i et ledd minsker friksjonen, og leddflatene gnisser i stede mot hverandre. Dette kan over tid lede til økt beindannelse i leddet som resulterer i at leddet blir stivt (rigid).

Symptom

Kraftig nedsatt bevegelighet og smerte i stortåleddet. Den nedsatte bevegeligheten ses hovedsakelig når man forsøker å bøye stortåen bakover og oppover (dorsal fleksjon). Det innebærer at bevegelser som å gå og løpe, stå på tå, gå på ski samt sitte på huk kan være smertefullt i stortåen. Nedsatt bevegelse i stortåens grunnledd fører til at belastningen havner i leddet lengst fremme på stortåen. Leddet her (interphalangeales pedis) må ta opp en større belastning som videre kan føre til ytterligere skade. Ved undersøkning kan en også kjenne økt beindannelse, hevelse og noen ganger rødhet.

Behandling

Ved akutte tilstander kan is og kompresjon av leddet samt antiinflammatorisk medisin (NSAID) være til hjelp. Ved langvarige tilfeller kan det være lurt å teipe leddet med hensikt å forhindre at stortåens grunnledd kan bøyes bakover. Periodevis kan en også gå i sko med stiv såle. Kvinner opplever oftest at høyhælte sko er ubehagelig å bruke. Injeksjonsterapi, eksempelvis med hyaluronsyre, kan være effektivt ved artrose, også i stortåleddet. I tilfeller hvor annen behandling ikke gir tilstrekkelig lindring kan operasjon vurderes, da meisler kirurgen bort den uønskede beindannelsen.

Prognose

Har man først fått artrose er det vanskelig å reversere tilstanden. Derimot kan plagene holdes i sjakk med diverse tiltak som hvile, skoinnlegg, teiping, injeksjoner og eventuelt antiinflammatorisk medisin.