Haglunds hæl ble først beskrevet hos barn på starten av 1900-tallet, og ble da beskrevet som en inflammert utvekst fra skjelettet, men i senere tid har det fått en bredere definisjon. I visse tilfeller kan tilstanden ligne på Schlatters i kneet, da en beinutvekst kan oppstå på baksiden av hælen der hælsena(achilles tendon) fester inn. Smertetilstanden forekommer i relativ stor utstrekning blant unge, men går ofte over senere i puberteten. Kan dog også forekomme hos voksne, framfor alt hos mosjonister og idrettsutøvere.

 

Årsaker

Årsakene er mange ved denne smertetilstanden. Ved gjentatte belastninger, for eksempel ved løpe- og spensttrening, blir senefestet utsatt for stor kraft og kan medføre beintilvekster. Høyhælte sko og fotballsko med stram og hard hælkappe(delen av skoen som er bak hælen) har også vist seg å ha en påvirkning, da det til sammen med eventuelle sprekker i hælbenet eller tilvekster skaper et trangt mellomrom mellom selve benet og senen. Trykket som oppstår kan føre til smerte, irritasjon og hevelse i området, og leder til et ytterligere trykk på blant annet en slimpose som ligger i det området. Det kan da oppstå en slimposebetennelse(bursit).

 

Symptom

Hovedsymptom er smerte og hevelse over den bakre delen av hælen. Smerten øker ved aktivitet, og kan dessuten kjennes i flere timer etterpå. Mange får symptomene i forbindelse ved bruk av diverse skotøy, og da gjerne trange sko. Det kan være ømt når man trykker på den nedre delen av hælsena, og man kan iblant kjenne den eventuelle tilveksten rett ovenfor hælbenet. Ved røntgenundersøking kan man dessuten se sprekker eller tilvekster i benet.

 

Behandling

Behandlingbestår av kortvarig hvile til symptomfrihet er et faktum. Skaden tilheles av seg selv, men det kan være smart å endre fottøy og/eller legge inn fotsåler, som flytter trykket fra hælkappen litt bort fra det rammede området. Trening for å styrke underbenet samt fotledd erfornuftig. Det er i startfasen viktig å unngå aktivitet som drar i senefestet, altså løping, hopping og lignende. Derimot bør man utøve alternativ aktivitet, eksempelvis ved å sykle, svømme eller styrketrene. Om man får en tilvekst, altså en beinknøl, kan dette føre til vedvarende problem og det kan bli nødvendig med operasjon.

 

Øvelser kommer!