Bli kvitt hodepina med styrketrening

Hodepine er noe de fleste av oss opplever i løpet av livet, og for noen mer enn andre. Noen opplever det en sjelden gang i form av lett hodepine, mens andre har det jevnlig av sterkere intensitet. Hodepine er den tredje viktigste årsaken til uførhet (1), og kvinner er noe mer utsatte enn menn (2). Uansett hyppighet og intensitet er hodepine noe som for mange setter store begrensninger i hverdagen, og som man gjerne skulle vært foruten.

Det finnes ulike typer hodepine. Spenningshodepine er den vanligste typen (3), og er ofte årsaket av spenninger i kjeve samt nakke- og skulderparti. Andre typer er migrene og cervikogen hodepine, samt mindre vanlige som hortons hodepine, trigeminusnevralgi, slag og svulst. I denne artikkelen hvor vi beskriver effekten av styrketrening for behandling av hodepine tar vi for oss den mest vanlige sorten, altså spenningshodepine.

Våre terapeuter behandler pasienter med hodepine på daglig basis. Typiske behandlingsmetoder inkluderer triggerpunktsmassasje, akupunktur og dry needling, justering (manipulasjon) og mobilisering av ledd, tøying og trening. Øvrige råd er å strebe etter en god væskebalanse og et godt kosthold.

 

Trening for redusering av hodepine

Jevnlig fysisk aktivitet kan bidra til å redusere både hyppighet og intensitet hva angår hodepine. Det er dog viktig å nevne at for noen kan trening bidra til å skape hodepine og migrene, og dette er noe man altså må teste for å utelukke. Ifølge CDC (Center for Disease Control and Prevention) bør voksne utføre 150 minutt med aerob aktivitet (eks. Jogging/elipsetrening/svømming) samt 2 eller flere økter med styrketrening per uke (4). Det kan også være nyttig å bedrive bevegelighetstrening, for eksempel i form av yoga.

Et nyere studie fra 2017 delte 573 kontorarbeidere med hodepine inn i 5 grupper. 4 av gruppene trente høy-intensitet styrketrening i ulike mengder, og den siste gruppen trente ikke i det hele tatt. Etter 20 uker så man en reduksjon av hodepinens hyppighet og intensitet på 50 % samt et redusert forbruk av smertestillende medikamenter hos de som trente sammenlignet med den inaktive gruppen (5).

NB! Ettersom trening kan framprovosere hodepine og migrene for enkelte er det dog viktig å være oppmerksom på forsymptomer ved disse tilstandene (eks. kvalme, lysskyhet), og umiddelbart avbryte aktiviteten dersom dette skulle oppstå.

Effektene kan muligens forklares ved blant annet økning av blodsirkulasjon til muskulaturen, økt frisetting av endorfiner som ofte omtales som kroppens eget morfin, samt forbedret søvn/restitusjon som igjen reduserer stress. I tillegg til at trening kan ha forebyggende effekt hva angår hodepine må man ikke glemme alle de andre fordelene jevnlig aktivitet har på vår fysiske og mentale helse.

Det kan være verdt å prøve ut ulike typer aktiviteter, deriblant styrketrening, kondisjonstrening, yoga og meditasjon. Alle mennesker er ulike, og det finnes ingen fasit på hva som fungerer for nettopp deg. Ta gjerne kontakt med oss dersom du behøver behandling eller veiledning til å komme i gang med trening!

 

Referanser:

  1. Steiner, T.J., Birbeck, G.L., Jensen, R.H., Katsarava, Z., Stovner, L.J., Martelletti, P., 2015. Headache disorders are third cause of disability worldwide. J. Headache Pain 16,58.
  2. The National Institute of Public Health, 2013. The National Health Profile in Denmark.
  3. Headache Classification Committee of the International Headache Society (IHS), 2013. The international classification of headache disorders, 3rd edition (beta version). Ephalalgia 33, 629e808.
  4. Physical Activity for Everyone. Centers for Disease Control and Prevention. http://www.cdc.gov/physicalactivity/everyone/guidelines/adults.html.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.